Merces

Terugblik met een heerlijk recept!

Warm kapselbeslag voor taartbodems

INGREDIËNTEN:
Heel ei                             250 gram          100%
Fijne kristalsuiker        125 gram           50%
Citroenrasp                    12.5 gram          5%
Patentbloem                   125 gram          50%

Uitkomst: 1 taart ø 29/27 x 4V2 cm of 3 taartjes van ø18/16 x 4 ½  cm.
Baktemperatuur: ca. 180°C.
Baktijd: ca. 22 min.

Bereiding:

  • Eieren, suiker en citroenrasp (zie opmerkingen) met een mixer of handgarde standig kloppen.
  • Zeef de bloem.
  • Als het ei/suikermengsel voldoende standig is, deze eventjes in een lagere versnelling laten draaien  (dit om mooie egale luchtbelletjes te krijgen). Dit hoeft niet als je het met de handgarde luchtig hebt  geklopt.
  • De gezeefde bloem door het mengsel spatelen.
  • Het beslag in de gesmeerde (ingevette) vormen gieten of scheppen.
  • Direct afbakken.
  • Na het bakken lossen op een schone doek en af laten koelen.

Opmerkingen:
Als het ei of de eieren uit de koelkast komen is het verstandig om de ei/suikermassa/citroenrasp eerst a.b.m. te verwarmen tot ca. 37°C.

 

Sneeuwster

INGREDIËNTEN:
Kapseltaartje Ø 18/16 x 4 ½  cm.
Gezoete slagroom                      150 gram
Advocaat                                     100  gram
Poedersuiker

Werkwijze:
1.     Klop de slagroom luchtig en stevig.
2.     Snij  de taart horizontaal doormidden en leg de onderste plak op een taartkarton of platte schaal.
3.     Strijk op de onderplak een deel van de advocaat. Verdeel  het  gelijkmatig.
4.     Verdeel  de slagroom over  de met  advocaat bestreken taartbodem met  een lichte  balling in het  midden.
5.     Verdeel  het  restant van de advocaat over  het  midden van de slagroom, strijk niet  helemaal uit  tot  de zijkanten van de taart.
6.     Verdeel  de bovenplak van de taart met  een taartverdeler in 8 punten.
7.     Snij  de bovenplak van de taart in; in acht  punten, maar  snij  niet  helemaal door  tot  de rand.  Blijf  ongeveer 2 cm van de rand  met  het  snijden.
8.     Leg de bovenste plak  voorzichtig op de slagroom/advocaat vulling en duw  de zijkanten rondom iets  naar  beneden zodat  de punten in het  midden iets open  gaan staan.
9.     Laat, bij  voorkeur, de sneeuwster in de koelkast minstens een uur  opstijven.
10.  Bestrooi de sneeuwster vlak  voor  het  serveren met poedersuiker.

Opmerkingen:
In plaats  van gezoete  slagroom, kun je ook  250  gram  ongezoete slagroom met  25 gram  fijne  suiker  gebruiken.